Sigorta acentesi nasıl açılır ? Sigorta acentesi açmak için gerekli şartlar 2019 yılında ne oldu ? Sigorta acentesi ne kadar kazanır? Sigorta Acentesi Bayilik veya Şubelik Nasıl Alınır ? Sigorta Acentesi İçin Nasıl Bir Yer Seçmeliyim ? sorularının detaylarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Sigorta Acentesi Nasıl Açılır ?
Bugün, binlerce insan kendi işini kurmayı düşünüyor. Bir çok insan tutkusunu besleyen bir iş kurmak için girişimlerde bulunuyor. Bazı girişimler hüsranla bazıları ise başarıyla sonuçlanıyor. Başarılı olmak için yatırım yapacağınız sektörü iyi araştırmanız gerekiyor. Sigorta acentesi mi açmak istiyorsunuz? Sigorta acentesi açarak trafik, kasko, işyeri, konut, sağlık, nakliyat, mühendislik sigortaları satışı yaparak gelir elde etmeniz mümkün.
Sigorta acentesi açmak için istenen ilk şart üniversite mezunu olmanızdır. Bunun yanında mesleki deneyim ve birkaç kriter bulunmaktadır. Bunlara aşağıdaki başlıklarda tek tek ele alacağız.
Sigorta acentelerinin çalışma şekli şu şekildedir. Sigorta acenteleri aracı kuruluşlar olup, sigorta şirketlerinin ürünlerini satarak komisyon usulü pay almaktadırlar. Komisyonlar %8’den başlayıp %40’a kadar yükselmektedir. Günümüzde yaşamın her alanında sigorta ihtiyacı bulunduğundan yatırım yapılabilecek sektörler arasında bulunmaktadırlar.
Sigorta Acentesini Kimler Açabilir ?
Daha öncede belirttiğimiz gibi sigorta acentesi açmak için üniversite mezunu olmanız gerekmektedir. Mezun olunan bölüm ne olursa olsun mesleki deneyiminiz var ise acente açabiliyorsunuz. Sigorta acentesini kimler açabilir istenilen kriterlere göz atalım.
- Üniversite mezunu olmak: Dört yıllık yüksek öğretim kurumlarından mezun olan kişilerde 1 yıl 6 ay mesleki deneyim şartı bulunmaktadır. Sigortacılıkla ilgili bölümlerden mezun olmuş iki yıllık meslek yüksek okulu mezunları için ise 2 yıl mesleki deneyim şartı bulunmaktadır. Sigortacılık ilgili bölümlerden mezun 4 yıllık yüksek öğretim kurumlarından mezun kişiler için ise mesleki deneyim süresi aranmaz.
- Mesleki deneyim süresi: Mesleki deneyim süresinin sigortacılık ile ilgili kurum ve kuruluşlarda tamamlanmış olması gerekmektedir. Bunlar sigorta acentesi, sigorta şirketleri, reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri, sigorta eksperliği gibi kurumlardır.
- Segem sertifikası sahibi olmak: Bunun için öncelikle SEGEM tarafından düzenlenen Teknik Personel Yeterlilik Sınavına katılıp başarılı olmanız gerekiyor. Segem belgesi nasıl alınır başvuru nasıl yapılır öğrenmek için tıklayın
Sigorta Acentesi Açmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Her meslekte olduğu gibi sigorta acentesi açmak için gerekli şartlar bulunmaktadır. Şahıs veya tüzel kişilik üzerine sigorta acentesi açmak için başvuru yapmadan önce aşağıdaki şartları yerine getirdiğinizden emin olunuz. Üniversite mezunu olduğunuzu, mesleki deneyim süresinin olduğu ve segem sertifikasına sahip olduğunuzu varsayarak gerçek kişi (şahıs) ve tüzel kişiliklere göre hangi şartları yerine getirmiş olması gerekiyor sıralayalım.
Gerçek kişi (şahıs) acentelikleri için
- Türkiye’de yerleşik olması
- Teknik personel ünvanına sahip olması ( Segem sertifikasına sahip olmak)
- Kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi 5 yıldan fazla hapis, sigortacılık mevzuatına aykırı hareketlerinden dolayı hapis veya birden fazla adlî para cezasına mahkûm edilmemiş olması; devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş olması.
- Acente faaliyetlerinin yürütüleceği yerde yeterli teknik donanıma sahip olmak. (Bilgisayar, Yazıcı, Ofis Ekipmanları v.b, Sabit ip) Şunu söylemekte fayda var sigortacılık faaliyeti yürüten kişiler sigortacılık faaliyeti dışında fark iş alanlarında faaliyet gösteremez. Örnek emlak oto galeri rent a car vb.
- Asgari 50.000 TL ‘lik mal varlığına sahip olmak (Bazı siteler 25.000 TL yazıyor bakınız resmi gazete madde 9)
Tüzel Kişilik acenteleri için ise;
Gerçek kişi (sahış) acentelerinde sıraladığımız 1, 2, 3,4 ve 5. maddeler tüzel kişilik acenteleri içinde geçerli olup bunlara ek olarak;
- Şube açarak teşkilatlanacak tüzel kişilikler için asgari sermaye 300.000 TL olup, her bir şube için ise 25.000 TL sermaye şartı bulunmaktadır. Bunlara ilaveten şube açmaksızın mesafeli satış (internet ve telefon kanalı) yapacak olan acentelerin asgari sermayesi 300.000 TL olması gerekmektedir.
- Bazı siteler teknik personel çalıştırma zorunluluğundan bahsediyor. Bu durum SAİK (Sigorta Acenteler İcra Kurulu) kararıyla kaldırılmıştır.
Sigorta Acentesi Açmak İçin Gerekli Belgeler
Sigorta acentesi açmak için sizi yoğun bir maraton bekliyor. Sigorta acentesi açmak için gerekli belgeler ise;
Gerçek kişiler (Şahıs) için:
- Vukuatlı nüfus cüzdanı sureti
- İkametgah belgesi (ev adresi)
- Arşiv kayıtlı adli sicil belgesi
- İflas konkordato belgesi
- 2 adet vesikalık resim
- Okul diploma sureti
- Ticaret sicil gazetesi
- Ticaret sicili tasdiknamesi
- Taahhütname (ek-1 ve ek-2) asıl ve ıslak imzalı kaşeli
- Bilgi formu (ek-3) asıl ve ıslak imzalı kaşeli
- Mesleki sorumluluk sigortası
- Sigorta şirketi ile yapılan sözleşme sureti (sigorta şirketi ile acentelik sözleşmesi yapılmışsa)
- Son 2 ay a ait güncel adresli herhangi bir su elektrik faturası veya ön başvuru evrakları,
- Statik ip kullanıldığına dair belge
Tüzel kişiler için:
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Ticaret sicili tasdiknamesi
- Şirket ana sözleşmesi
- Vergi levhası sureti
- İflas konkordato belgesi
- Taahhütname (ek-1 ve ek-2) asıl ve ıslak imzalı kaşeli
- Bilgi formu (ek-3) asıl ve ıslak imzalı kaşeli
- Mesleki sorumluluk sigortası
- Sigorta şirketi ile yapılan sözleşme sureti (Sigorta şirketi ile acentelik sözleşmesi yapılmışsa)
- İmza sirküleri fotokopisi
- Telefon / e-posta vb. bilgiler için beyan
- Statik ip kullanıldığına dair belge
Sigorta Acentesi Açmak İçin Ne Kadar Sermaye Gerekiyor?
Sigorta acentesi açmak için ne kadar masraf edersiniz. Şöyle bir hesap yapalım.
- TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) acente levha kayıt ücreti 20.000 TL
- Başlangıç olarak ofis ekipmanları, mobilya ve dekorasyon ücretleri minimum 40.000 TL
- Tek bir personel çalıştıracak iseniz asgari ücret 2.025 TL ki her konuda uzman tecrübeli biri olmasını isterseniz 3.000 TL ve üstü (SGK ve benzeri giderler hariç)
- Faturalar, Vergiler, Kira gibi giderleriniz ortalama 3.500 – 4.000 TL aylık masrafınız olacaktır.
- Yüksek limitli kredi kartları. Sigorta şirketleri zorunlu sigortalarda örnek trafik sigortasında kredi kartı ile ödeme alıyor. Peşin verilen poliçe ücretleri için yüksek limitli kart bulundurmanızı tavsiye ederiz.
- Sigorta şirketlerinin acentesi olmak için istenilen minumum nakit veya teminat mektubu tutarı 20.000 TL
- Tüm bu masraflar ortalama 100.000 TL olarak bir nakitle başlamanız sizin için iyi olacaktır.
Bunun yanında da Sigorta Acentelerinin KOBİ’lere dahil edilmesiyle birlikte KOSGEB’den yaklaşık 50.000 TL destek kredisi alabiliyorsunuz.
Sigorta Acentesi İçin Nasıl Bir Yer Seçmeliyim ?
Sigorta acentesi için yer arayışınız var ise kazancınızın ve portföyünüzün olması için nasıl bir yer seçmeniz gerekiyor size kısa tavsiyelerde de bulunarak sıralayalım.
- Noter çevresi ve yakını bulabiliyorsanız hatta yanı tam karşısı
- Elektrik, Su, Doğalgaz abone merkezleri yakını. (Keseceğiniz dask poliçeleri ile kiranızın çıkması mümkün)
- İl göç dairelerinin yakını ve civarı (Yabancı sağlık poliçeleri için)
- Tapu müdürlükleri (Yine dask poliçeleri için)
- Yaya trafiği yoğun ve park sorunu olmayan yerler
Nerelere açmayın
- Peş peşe dizilmiş sigortacılar sokağına :)
- Kuytu tenha yerlere
Sigorta Acentesi Ne Kadar Kazandırır ?
Sigorta acentesi ne kadar kazandırır kazanç boyutuna bakacak olursak şöyle anlatalım. Sigortacılık işi portföy işidir. Portföyünüz çok ve çevreniz geniş ise 1 yılın sonunda para kazanmaya tutunmaya başlarsınız. Portföyünüz ve çevreniz az ise 2-3 yılın sonunda bir portföy sağlayıp para kazanmaya başlayabilirsiniz.Tabi bu zaman diliminde masrafları cebinizden ödemeniz gerekiyor. Diğer bir husus ise satış kısmı. Marketlerde olduğu gibi müşterinin ayağınıza gelmesini beklemeyin. Bu iş için çok aktif olmanız gerekiyor. Gelelim komisyonlara. Trafik poliçeleri %10, kasko %15, işyeri konut vb. sigortalar ise %15 ile %40 arası değişiyor. Sizi ayakta tutabilmesi için tek bir personelde çalıştırıyorsanız aylık minumum 150.000 TL- 200.000 TL lik bir üretim yapmanız gerekiyor. Ne kadar çok üretim o kadar komisyon. Bu kadar üretim başlar başlamaz haliyle olmuyor. Gayret edip çok çalışarak olacak şeyler. Ümidinizi kaybetmeyin.
Sigorta Acentesi Bayilik veya Şubelik Nasıl Alınır ?
Gelelim sigorta acentesi bayilik ve şubelik alma hususuna. Bu kadar masraf ve risk sizi tedirgin etti ise yukarıda yazdıklarımızı tamamen unutun. Sigorta şubesi olarak ta bu sektörde para kazanabilirsiniz. Peki nasıl ?
Öncelikle sigorta acentesi şubesi olabilmek için lisans mezunu, mesleki deneyim, segem belgesi, 25.000 TL asgari sermayeye sahip olmanız gerekiyor. Sonrasında ise acentelik faaliyetlerine devam eden bünyesinde onlarca sigorta şirketiyle anlaşma yapmış, güvenilir, organizasyon usulü çalışan sigorta acenteleriyle anlaşmanız gerekiyor. Burada komisyonunuz genelde komisyonun komisyonu yani %65 %70 olmalı ki kazanasınız.
Organizasyon acentesiyle çalışmak istiyorsanız şu koşullara dikkat etmelisiniz
- Komisyon ödemelerini zamanında yapıyor mu ?
- Alacağınız komisyon yüzdesi ne kadar ?
- Şubelik için ödeyeceğiniz tutar ne kadar ?
- Organizasyon acentesinin tanınırlığı ve güvenirliği
- Hangi sigorta şirketleriyle çalıştığı
- SGK giderlerinin kime ait olduğu
Bir örnekle çalışma sistemini açıklayalım. 100.000 TL lik bir trafik sigortası üretimi yaptınız. Trafik sigortası komisyonu organizasyon acentesine %10 gelir. Gelen bu komisyondan anlaşmanız %70 ise 7.000 TL komisyon kazanmış olursunuz.
Şubelikte eğer üretiminiz yüksek ise bu şekilde devam etmeyip kendi acentenizi açmanızı tavsiye ederiz.
Sizde bu konu altına yorum yaparak sormak isteğiniz soruları bize iletebilirsiniz. Bol kazançlar
Bana çok farklı anlatmışlardı paylaştığınız bilgiler için tşk ederim
Hocam ben 2 yıllık sigorta öezunuyum segem belgemde var 2 yıl çalıştıktan sonra sube şeklinde açabilir miyim
LİMİTED ŞİRKET AÇIP, SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ VE GAYRİMENKUL DANIŞMANLIK HİZMETLERİ BİRLİKTE YAPILAMAZ MI
Maalesef yapılamamaktadır
mesleki deneyimi olan biri ile, mesleki deneyimi olmayın lisans mezunu ve segem belgesi olan kişi, ortak acente acabilirlermi ? bir kişi deneyimli diğer kişi deneyimsiz.
Merhaba
Deneyimi olan kişi üzerinden acente açılıp Genel müdür tayin edilebilir. Diğer kişi ise ortak olarak gösterilebilir.
Merhaba
Ben 2 yıllık muhasebe bölümü mezunuyum
Sigorta şubesi açmam imümkünmü
Hangi şartlar gerekiyor
Teşekkürler
1,5 yıl ceza almış birisi olarak bu işi yapabilme şansım varmı acaba.
Maalesef adli sicil kaydı bulunanlar için böyle bir imkan bulunmamaktadır
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması olması durumu dahil mi. Adli sicil kaydım olmayacak.
Tabiki bu şekilde bir sorun olmayacaktır.
İyi çalışmalar 2yillik bankacılık ve sigortacılık mezunuyum bu pandemi döneminde kimse eleman alıp çalıştırmıyor malesef 2sene deneyim nasıl elde edicez acaba?
merhaba,
segem belgem var bir sigorta şirketi şubesi açmam için yeterli mi yada gerçek kişi olarak açabilmem için yeterli mi?
Hocam Lisans İşletme mezunuyum. Bankacılık ve Sigortacılık alanında tezli veya tezsiz yüksek lisans yapsam, tecrübe şartı aranmadan acenta açabilir miyim?
gerçek kişi acentası tüzel kişi acentası ne demek aradaki fark neidr.acenta ile aracılık hizmetleri aynı şey midir.ve segem belgesini aldıktan önce mi sonra mı deneyim sahibi olmak lazım büro açmak için ve sermaye mi lazım bu sermaye ne için gerekli herhangi bi yere mi yatırılacak
Hali hazırda şube olarak faaliyet gösteren şube , acentelik almak istediğinde aynı adres e acentelik tecili yapılır mı ?
emlâk sigorta acentesi birlikte olmaz demişsin de bir cok emlakçı kartının arka yüzünde sigortacılık kartı da var. yapan yapıyor…
Merhaba 2 yillik bankacilik 2 yilda aciktan isletme okuyarak 4 yillik lisans mezunuyum esimlinde segem belgesi ve 5 yil mesleki deneyimi var acente acabilirmiyiz
Merhaba
Acente açmanızda herhangi bir engel yoktur
Merhaba 2 yillik banka ve sigorta mezunuyum su anda sigortacida calisiyirum ama segem belgem yok deneyim segem belgesi aldiktan sonrami gecerli oluyor veya sonradan segem alsak oluyormu tesekkurle
Merhaba
Deneyiminiz sigortacılık iş kolunda sgklı olarak çalıştığınız gün/ay/yıl şeklinde referans alınmaktaktadır.
Merhaba
Acente açmak isteyen birinin bildirim yükümlülükleri tam olarak nelerdir yani ne kadar sürede nerelere başvurması gerektiği hakkında kısaca bilgi verir misiniz??
Siğorta şubesi için teknik müdür şartı var birde yanında teknik personel çalıştırma zorunluluğu varmı . Teknik müdür tek başına şube açabilirmi ?
Merhabalar istatistik lisans mezunlari için deneyim şarti araniyor mu
Merhaba, bir yıllık iş deneyimim var SGK da gözüküyor. önlisans bankacılık ve sigortacılık okuyorum ama mezun olmadım. Acentelik açmak istiyorum. Ne yapmalıyım.
Merhaba, levha kaydı olmadan şahıs şirket açılabilir mi? Home ofis bir acentenin talisi olmak istiyorum ancak şubeliğini yapmak istemiyorum
Merhaba
Levha kaydı olmadan maalesef acentelik açılamamaktadır. Levha kaydı olmadan şubelik seçeneğini gözden geçirmelisiniz